In general bolile cavitatii bucale ale animalelor de companie nu sunt considerate o prioritate deoarece nu sunt la vedere, cum ar fi o afectiune dermatologica care” iti sare in ochi”!
Dar trebuie sa retinem ca animalele sunt predispuse la aceleasi boli ca si noi, in unele cazuri chiar mai grave!
Aceeasi situatie este si in cazul afectiuniilor paradontale. Paradontita fiind cea mai intanlita afectiune a animalelor adulte. Dar poate fi prevenita sau incetinita!
Paradontita are 4 stadii, primele doua pot fi reversibile!
Boala paradontala apare si la pisica dar cu o incidenta mai mica, stadiile de dezvoltare , profilaxie si tratament sunt identice cu cele de la caine.
Ce este boala paradontala?
Reprezinta distrugerea osului, a tesutului si a structurii care tine dintele in alveola. Este cauzata de infectia bacteriana care patrunde subgingival. Evolueaza cu distrugerea osului de jur imprejurul radacinii dintelui provocand mobilitatea acestuia si dureri dentare.
Cainii si pisicile cu afectiuni avansate periodontale in general necesita operatii pentru extractia mai multor dinti si chirurgia peridontiului.
De unde stiu daca animalul meu are boala paradontala?
Adevarul este ca nu stiti daca nu mergeti periodic la un consult stomatologic!
Din nefericire cu timpul apar indicatorii, respectiv respiratie urat mirositoare si se poate ajunge pana la pierderea dintilor,fiind semne avansate de boala.
Singura modalitate de a preveni si a diagnostica boala in stadiul incipient este consultul stomatologic regulat si efectuarea periodica a detartrajului sub anestezie.
De asemenea radiografia dentara este obligatorie deoarece se pot vedea pierderile osoase, buzunarele periodontale si alte afectiuni care implica radacina dintiilor si tesutul inconjurator.
Detartrajul fara anestezie poate prevenii boala periodentala?
Detratrajul fara anestezie nu aduce beneficii sanatatii cavitatii bucale animalului dumneavoastra. Scalarea dintiilor, face doar sa para mai albi, in aparenta. Aceasta procedura nu elimina bacteriile de sub gingie si de suprafata dintelui, permitand placii bacteriene sa se ataseze mult mai rapid de suprafata dintiilor.
Bacteriile inaintand in santul subgingival duce la formarea pungilor periodontale si la avansarea bolii paradontale!
Detratrajul fara anestezie este periculos deoarece va da o falsa senzatie de curatire a cavitatii bucale, lasand boala paradontala nedetectata si netratata!
Cum pot sa previn boala paradontala?
Sunt cateva componente importante in prevenirea bolii paradontale a animalului dumneavoastra:
Periajul dentar, efectuat zilic acasa, detartrajul profilactic anual(difera de la caz la caz), efectuat de catre medicul veterinar si folosirea produselor antiseptice recomandate de medicul veterinar!
Periajul dentar ramane cheia preventiei placii bacteriene,a tartrului si incetineste avansarea bolii paradontale!
Detratrajul anual este important pentru intretinerea starii de sanatate a animalului.
Proceduriile somatologice sub anestezie permit medicului veterinar sa vada si sa examineze fiecare dinte in parte si impreuna cu informatiile oferite de radiografie poate sa va ofere un plan terapeutic pentru animalul dvs.
Cand faceti regulat evaluarea cavitatii bucale impreuna cu curatirea curatirea acesteia, inceperea boli periodontale poate fi sesizata fara ca ceasta sa faca daune!
Aspectul cel mai important in bolile periodontale este ca bacteriile din cavitatea bucala pot produce boli sistemice care afecteaza organele vitale! Tinerea sub control a bacteriilor din cavitatea bucala limiteaza dezvoltarea bolilor sistemice!
Animalul dumneavoastra de companie va avea o viata calitativa si lipsita de durere!
Cum se dezvolta boala periodontala?
Boala parodontală gaseste mediu bun de dezvoltare atunci când alimentele și bacteriile se acumulează de-a lungul gingiilor și formează placă bacteriana, care se transformă în calcul – cunoscut și sub numele de tartru.
Calculul provoacă iritarea și inflamația gingiilor, afectiune cunoscută sub numele de gingivită și este stadiul de incipient al bolii parodontale.
În timp, bacteriile se acumuleaza sub gingii și le determină să se separe de dinți, formand pungi. Bacteriile pot crește în aceste spații și, în cele din urmă, boala devine ireversibilă, ducând la pierderea oaselor și a țesuturilor, iar dinții ajung să cadă.
Boala parodontală începe în jurul unui dinte și progresează de acolo.
În boala parodontală în stadiul I, câinii prezintă semne de gingivită, deși dinții nu se indeparteaza de gingie .
Caine 3 anu boala paradontala st I
Pe măsură ce progresează până în stadiul II, atașamentul dintre dinții și gingiile afectate se va pierde in jur de 25%.
Caine 4 ani boala paradontala st II
În stadiul III a bolii parodontale, pierderea de atasament crește până la 30 % .
În stadiul IV, cunoscută și sub denumirea de boală parodontală avansată, mai mult de 50% din atașamentul dintre gingii și dinți se pierde, țesutul gingiilor se retrage și rădăcinile dinților pot fi expuse.
Tratamentul bolilor parodontale începe cu un consult stomatologic sub anestezie. Medicul efectueaza proba periodontala, proba de miscare, se masoara retractia gingivala. In functie de rezultate si de radiografii se hotaraste ce se poate face pentru fiecare dinte in parte si ce dintii nu pot fi salvati. Toate aceste informatii se noteaza in fisa stomatologica si se stabileste planul terapeutic.
Pentru boala parodontală în stadiul I sau II, o curățare minuțioasă deasupra și dedesubtul gingiilor prin scalare, periere, polisare (detartraj).
În cazurile de boală parodontală în stadiul III sau IV, se incepe cu detartrajul si in functie de cele notate in fisa se trateaza fiecare dinte in functie de gradul de afectare se efectueaza chiuretajul subgingival, se indeparteaza tesuturile afectate prin gingivectomie si chirurgie paradontala si se efectueaza extractia dintilor compromisi.
Caine 8 ani , boala paradontala st III
Pisica 4 ani boala paradontala st III
Caine 8 ani boala paradontala st IV
Pisica 6 ani boala paradontala st IV
Câinii diferiți cu cerințe diferite! Pisici diferite cu cerinte diferite!
Pentru îngrijirea stomatologică, corecta, trebuie să întrebați medicul veterinar! Acesta in functie de rasa, varsta si de stadiul de afectare periodontala o sa va faca un plan de profilaxie si tratament !