Motivele pentru care incurajez tovarasia copiilor cu cainii sunt nenumarate, dar cu siguranta cel mai important este bucuria care o emana atunci cand sunt impreuna!
Câinii îi ajută să fie responsabili, empatici si le da incredere in sine! In plus, din toate timpurile cainele este cel mai bun prieten al omului, iar o prietenie minunata incepe inca din copilarie!
A trăi cu un câine, are de asemenea beneficii pentru sănătate. Studiile au arătat că copiii care își petrec primul an de viață in preajma animalelor, au un risc mai mic de a dezvolta alergii și astm odată cu înaintarea în vârstă.
Un rol foarte important in relatia dintre copii si caini il au parintii.
In ceea ce ii priveste pe copii, parintii trebuie sa ii invete ca animalele de companie nu sunt jucarii, ca nu pot fi aruncati precum jucariile de plus daca nu mai au chef sa se joace cu ele si nici nu pot fi inlocuiti cu alte jucarii.
In plus un catel implica si o responsabilitate din partea lor, iar asta ii face pe cei mici sa se simta importanti, aici vorbim de copiii mai maricei.
Pe cei micuti, parintii/bunicii, ii invata ca nu au voie sa loveasca animalele. Eu copilului meu ii spun ca un catel este ca si un copil si trebuie sa aiba grija asa cum am eu de el.
De asemenea, tot sarcina parintilor/bunicilor este să învețe câinele un comportament adecvat atunci când interacționează cu copiii, eventual sa apeleze la ajutorul unui dresor.
In familia mea dresorul ocupa un loc extrem de important, avem 7 catei si 4 pisici, iar doi dintre catei sunt nedespartiti de copilul meu.
Managementul și socializarea corespunzătoare reprezintă baza unui mediu sigur și distractiv pentru copii și câini.
Varsta optima de a introduce un catel in viata copilului ar fi cam de 6 ani pentru copil si 1 an pentru catel.
Sunt copii care cresc cu catei de mici, cum este si cazul nostru. Acest aspect implica un efort suplimentar din partea parintilor/bunicilor care trebuie sa supravegheze indeaproape interactiunea acestora.
Catelusii sunt încă bebeluși!
Un cățeluș poate fi speriat si rănit de un copil, fara ca acesta sa vrea. Copilul poate doar încearcă să-l ridice, să-l îmbrățișeze sau să-l tragă de coada și urechi.
Bineinteles ca si invers se poate intampla foarte simplu, catelusii tind să sară mai mult decât câinii adulți și pot accidenta, foarte usor, un copil mic.
Toate interacțiunile dintre copii și cățeluși vor trebui supravegheate îndeaproape pentru a reduce la minimum orice șansă de rănire.
Câinii adulți sunt mai ușor de educat si tolereaza mai bine copiii.
Dar si in cazul cateilor adulti parintii au un rol extrem de important.
Si alegerea catelului este o provocare! Cei de talie mica York toy, Chihuahua, etc, sunt foarte usor de ranit fiind fragili, un copil ii poate accidenta chiar si in joaca, in plus sunt mult mai speriati de zgomote si au tendinta de a se apara, respectiv sa muste pentru a se proteja.
Cainii de talie mare sunt mai toleranti la zgomote si mai rezistenti la joaca piticotilor.
Un alt aspect foarte important este rasa care o alegeti.
Personalitatea unui câine este modelată atât de experiențele sale anterioare, cât și de genetică. Inainte sa va hotarati, cereti sfatul unui medic veterinar si/sau a unui dresor.
Daca ati trecut de toate aceste obstacole, beneficiile dezvoltarii unui copil cu un caine sunt foarte multe, o sa reamintesc doar cateva:
copii crescuti cu animale sunt mai responsabili, sunt mai sanatosi, au o inteligenta emotionala dezvoltata, sunt mai sociabili si se joaca mai mult.
De asemenea folosirea cainilor in terapii pentru copiii cu autism si a celor cu ADHA, are rezultate extraordinare.
Incurajez si recomand cresterea piticotilor langa un prieten devotat cum este cainele.