Ştiai că pasta de dinţi pentru uz veterinar nu se clăteşte? Sau că pasta noastră de dinţi e toxică pentru animale? Acestea trebuie obişnuite de mici cu îngrijirea danturii, dacă vrem să avem un animal de companie sănătos şi longeviv.
De ce îngrijiri are nevoie prietenul nostru patruped ne spune în continuare medicul veterinar Raluca Zvorăşteanu, doctor în ştiinţe medicale, lector universitar la Facultatea de medicină veterinară Spiru Haret, membru fondator şi preşedinta Societăţii Române de Chirurgie Orofacială şi Stomatologie Veterinară. Raluca iubeşte toate animalele deopotrivă, dar căţeii sunt cei cu care are o legătură mai strânsă, datorită, cum spune ea, empatiei pe care aceştia o au nativ. O găsiţi la Cabinetul Qincyvet – Stomatologie Veterinară şi pe site.
De ce câinele sau pisica noastră au nevoie de curăţare periodică a dinţilor? Care e rasa cu cei mai puternici/sănătoşi dinţi?
Dr Raluca Zvorăşteanu: „Menţinerea igienei cavităţii bucale a companionilor noştri este extrem de importantă, pentru că afecţiunile lor stomatologice pot produce sau favoriza boli sistemice. Există o corelaţie strânsă între infecţiile dentare (parodontinta) şi patogeneza unor boli sistemice (afectează întreg organismul) cum sunt cele cardiovasculare, cancer oral etc.
Protocolul îngrijirii cavităţii bucale a animalelor este prezentat la prima vizită în cabinetul veterinar. Periajul dentar este recomandat a începe de timpuriu, de când sunt puiuţi, când ar fi ideal să îi obişnuim cu „umblatul în gură”. Periajul dentar trebuie făcut zilnic, cu pastă şi periuţă de uz veterinar, cu care trebuie periate toate feţele dinţilor.
Continuarea articolului AICI
Sursa: 24LIFE